Forbes: Ako začali v Holíči vyrábať pivo. Wywar dnes čapujú aj v Česku

Forbes: Ako začali v Holíči vyrábať pivo. Wywar dnes čapujú aj v Česku

Článok časopisu Forbes, Jaro Hinšt

Kadlecovci sú početná rodina, majú širší záber podnikania a vo svojej základni v Holíči vyrábajú aj pivo, ktoré sa stáva čoraz populárnejšie. Ako to neraz býva, pivovar Wywar vznikol zhodou náhod.

„V Holíči už desať rokov vlastníme starý hospodársky dvor a postupne sme ho rekonštruovali,“ približuje Martin Kadlec. „V roku 2013 sme tam otvorili reštauráciu a začali rozmýšľať, ako využiť aj ďalšie budovy,“ dodáva nová hlava rodinného biznisu. Kadlecovcom napovedala spomínaná náhoda, reklamný leták, ktorý propagoval firmu zo Svidníka vyrábajúcu pivovarnícke zariadenia.

Martin Kadlec vyštudoval ekonómiu a stavebníctvo a vraví, že o výrobe piva mal vtedy iba veľmi malú predstavu. Ako dôležitý moment označuje, keď sa cez známych vybrali na výlet do pivných kúpeľov v Rožnove pod Radhoštěm a zoznámili sa s ich prvým sládkom (osobou, ktorá dohliada na technologický proces pri varení piva).

„Richard Vetyška je mladý muž, rovesník a náruživý varič piva,“ spomína. „Mali sme predstavu o najmenšej, 400-litrovej varni a on nám povedal: rozbehnime to hneď teraz v lete, aby sme stihli sezónu a nerobme to v malom, spravme to trochu väčšie a ušetríme náklady pri varení. Tak sme začali budovať malý-veľký pivovar.“

Džemy s alkoholom? Mladú Slovenku ocenili aj michelinskí šéfkuchári

Do výstavby investovali okolo 700-tisíc eur a časť financovali aj prostredníctvom úveru. Otvárali v júli 2014 a zvolili názov Wywar, ktorý symbolizuje historický odkaz mesta Holíč. Dnes ich ročný objem výroby predstavuje 3-tisíc hektolitrov, ale prikúpili 5 tankov a už v roku 2018 chcú kapacitu zvýšiť na 5-tisíc hektolitrov.

Traja kamaráti, Bukowski a bar, v ktorom máte zabudnúť na okolitý svet

„Richard je pedant, bol veľmi zásadový, že musíme dbať na kvalitu surovín a dodržiavanie hygieny vo výrobe, čo zaberá až tretinu pracovného času,“ približuje Martin Kadlec. „Aj vďaka tomu sme sa však rýchlo presadili na trhu, prišli s kvalitným produktom a od začiatku si urobili dobré meno.“

Ich rodinnú firmu založil pred vyše dvadsiatimi rokmi otec Ján Kadlec, keď v Holíči začal prevádzkovať vlastnú čerpaciu stanicu. Dnes ich v regióne pod svojou značkou OIL JPM vlastnia štyri a ako do firmy prichádzali aj synovia, záber podnikania sa postupne rozširoval.

Pestrá paleta podnikania
„Máme reštauráciu Jozef II. v Holíči, malé vinárstvo a penzión U Studánky v Skalici,“ vymenúva Martin Kadlec. „Druhým rokom sa tiež zaoberáme projektom malej biofarmy v Kopčanoch, kde rozširujeme hospodárstvo, chováme ošípané, hovädzí dobytok či hydinu. Zatiaľ všetko v malom rozsahu a všetko najmä pre potreby našich prevádzok.“

Martin vraví, že ako najstarší syn sa postupne stáva hlavou rodinnej firmy. Ako dopĺňa, otec sa venuje predovšetkým starostlivosti o vinice a víno, čerpacie stanice má pod palcom brat Peter, ďalší brat Ján šéfuje výrobe a predaju piva a, usmeje sa, mama Anna má na starosti „administratívnu podporu a najvyššiu kontrolu“. Vo firme pracuje aj Martinova manželka a počítajú aj s najmladším bratom, ktorý ešte študuje.

Firma Kadlecovcov mala v roku 2016 tržby takmer 7 miliónov eur, obrat pivovaru však tvorí len menšiu časť. Ale pravidelne rastie, v roku 2017 to bolo na úrovni 300-tisíc eur a očakávajú ďalšie zvyšovanie.

Potenciál vidia nielen na Slovensku, ale ešte viac sa chcú presadiť na českom trhu. Dnes sa ich pivo čapuje asi v 40 prevádzkach na Slovensku a v okolo dvadsiatich podnikoch v Česku – v Brne, Olomouci, ale aj v známej pražskej reštaurácii U Vodoucha. Ponúkajú aj fľaškové pivá, ktoré však zatiaľ predstavujú iba okolo 5 percent tržieb.

Sen je podnik vo veľkom meste
Začiatkom roka sa udiala ešte jedna dôležitá zmena, ich prvý sládek Richard Vetyška už vo firme nepôsobí, no vychoval si nástupcu Martina Jánošíka, s ktorým rok spoločne pracovali. „Prechod tak vôbec nebolo poznať,“ dodáva Kadlec. Okrem iného oceňuje kreativitu nového sládka, jeho „špeciály“, ktoré vytvoril a vraví, že od vzniku pivovaru uvarili už viac ako 200 druhov piva. Najpredávanejšia je však stále desiatka Jozef II. a podľa Kadleca sa to ani v budúcnosti nezmení.

Nahlas rozmýšľa, že prevádzkovať reštauráciu v malom meste nie je med a nemôžete očakávať veľký výtlak tržieb. „Mojím snom je mať vlastný podnik v Bratislave alebo v Brne,“ poznamená Martin Kadlec. Kedy? Odvetí, že ešte to nie je na programe dňa, teraz sa sústredí napríklad na spomínaný nárast výroby, ale výhľadovo, o také dva roky, by rád v novej lokalite otvoril svoju pivovarnícku reštauráciu.

Zdroj: https://www.forbes.sk/ako-zacali-v-holici-vyrabat-pivo-wywar-dnes-capuju-aj-v-cesku/

Článok k nahliadnutiu